Over ons

De Stichting Afasie Nederland streeft ernaar dat mensen met afasie zo veel mogelijk regie houden over hun eigen leven of de regie terugkrijgen in zo optimaal mogelijke maatschappelijke participatie. Dat kunnen we natuurlijk niet alleen.

Inhoudsopgave

Hier komen we vandaan

Dit is onze missie

Dit is onze visie

Dit zijn onze kernwaarden

Dit doen we allemaal om onze doelen te bereiken

Dit is ons hoofddoel

Waar het in kort echt om gaat

Hier komen we vandaan

Stichting Afasie Nederland (SAN) is opgericht in 1969 om de zorg aan mensen met afasie te verbeteren. Er zijn meerdere stichtingen en verenigingen naast SAN actief voor mensen met afasie, onder andere ook Stichting AfasieNet.

In 2011 nam SAN het initiatief om een kennisnetwerk voor professionals op te richten.

Doel: het bundelen van alle afasie-kennis. Dit kennisnetwerk werd AfasieNet en ging in juni 2012 van start. SAN en AfasieNet hebben ieder eigen aandachtsvelden en doelstellingen; zijn aanvullend en complementair ten opzichte van elkaar en streven allebei een afasie-vriendelijke samenleving na.

SAN werkt aan een nieuw imago en beeld naar de maatschappij, o.a. door het aantrekken van een nieuw bestuurslid met een communicatieachtergrond en een nieuwe website.

Om de zichtbaarheid voor het brede publiek te vergroten, is een duidelijke website nodig voor iedereen die betrokken is met, of bij afasie. Maar ook voor mensen die op zoek zijn naar meer informatie en om op een heldere manier de specifieke eigen activiteiten in het totale veld te verduidelijken. Tevens dient het als medium om bijv. fondsen te kunnen werven voor subsidiering van onderzoek enz.

Dit is onze missie

Wij willen d.m.v. toekenning van subsidies een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven voor mensen met afasie en hun naasten. Ook willen we de maatschappelijke participatie van mensen met afasie en een afasie-vriendelijke samenleving bevorderen.

Hier staan we voor

We streven ernaar dat mensen met afasie zo veel mogelijk regie houden over hun eigen leven of de regie terugkrijgen in zo optimaal mogelijke maatschappelijke participatie. We willen ook dat de maatschappij en omgeving beter omgaat met de communicatieproblemen die mensen met afasie ervaren. Dat kunnen we natuurlijk, maar zeker niet alleen. Dat doen we graag met andere – voor mensen met afasie – relevante organisaties en partijen.

Dit is onze visie

We streven naar een afasie-vriendelijke samenleving en willen dat bereiken door:

  • Het stimuleren van de wetenschappelijke bestudering van afasie en haar behandeling, het bevorderen van behandelingsmogelijkheden, het bevorderen van onderzoek naar sociale begeleiding van mensen met afasie en het ondersteunen van projecten gericht op participatie van mensen met afasie in de samenleving.
  • Het faciliteren van promotie en bekendheid over afasie, en inzetten op fondsenwerving voor versterking van onze financiële draagkracht om onze doelstellingen te kunnen bereiken.
  • Streven naar (meer) samenwerking met de verschillende organisaties die actief zijn op het gebied van afasie. Dit vergroot de bekendheid van afasie en bevordert daarmee een afasie-vriendelijke samenleving. Een mogelijke vorm van meer samenwerking is het gezamenlijk opzetten van een alliantie.

We willen op termijn subsidie-oproepen uitzetten voor onderwerpen waar wij leemtes in wetenschappelijk onderzoek zien. Het is denkbaar dat we een zogenaamde ‘call’ (programma van eisen) hiervoor ontwikkelen.

Hier gaan we voor

Bij ons staan mensen met afasie centraal. Al onze doelen zijn erop gericht om onze samenleving afasie-vriendelijk te maken. Daar is blijvend veel geld voor nodig. Wij streven naar een afasie-vriendelijke samenleving, waarin het begrip afasie niet meer uitgelegd hoeft te worden, waardoor mensen met afasie op begrip en (communicatieve) ondersteuning van gesprekspartners mogen rekenen. Centraal is de aandacht voor persoonlijk functioneren, maatschappelijke participatie en bovenal kwaliteit van leven, al of niet met partners.

Dit zijn onze kernwaarden

Waarden zijn van waarde. Van grote waarde! Ze zijn het visitekaartje van een organisatie. Tenminste… als die de gekozen waarden ook echt doorleeft, dagelijks uitstraalt en in alles wat de organisatie doet, zegt en belooft laat zien.

Lukt dat? Dan word je positief herkend aan je waarden. En dat is precies wat SAN graag wil.

Iedereen mag SAN op deze drie kernwaarden bevragen:

Betrokkenheid

Centraal staat de aandacht voor de mens met afasie en zijn/haar persoonlijk functioneren, maatschappelijke participatie en bovenal kwaliteit
van leven. Dat begint bij betrokkenheid en respect richting mensen in onze samenleving met een communicatieve belemmering, zoals afasie.

Bewustwording

Het besef laten doordringen in onze samenleving dat een grote groep mensen leeft met een communicatieve belemmering, in de vorm van een taalstoornis veroorzaakt door niet aangeboren hersenletsel. En niet alleen het besef maar ook het begrip dat deze groep in communicatief opzicht ondersteuning nodig heeft. Communicatie is nu eenmaal een essentiële voorwaarde om mee te doen in onze maatschappij.

Ondersteuning

Wij streven naar een afasie-vriendelijke samenleving – waarin het begrip afasie niet meer uitgelegd hoeft te worden – waardoor mensen met afasie op begrip en (communicatieve) ondersteuning van alle gesprekspartners mogen rekenen. Gesprekspartners gaat verder dan alleen familie en vrienden maar omvat alle vormen van communicatie en dus ook die van de overheid, scholen, mededelingen NS, je sportclub etc. Ondersteunend, omdat SAN zelf niet actief de samenleving beïnvloedt maar anderen hiertoe de kans geeft.

Dit is ons hoofddoel

In dit merkpaspoort beperken we ons tot ons hoofddoel. Alle daarvan afgeleide subdoelen staan in onze beleidsplannen voor zowel de korte als lange termijn. Wij streven naar een afasie-vriendelijke samenleving – waarin het begrip afasie niet meer uitgelegd hoeft te worden – waardoor mensen met afasie op begrip en (communicatieve) ondersteuning van gesprekspartners mogen rekenen.

Centraal daarbij staat de aandacht voor:

  • persoonlijk functioneren;
  • maatschappelijke participatie;
  • bovenal kwaliteit van leven, al of niet met partners.

Dit zijn onze doelgroepen

SAN is er voor diverse doelgroepen. Het gaat om iedereen die leeft met afasie: de mensen met afasie, hun partners, gezinsleden en vrienden.

Het zijn ook de mensen die werken met afasie; degenen die de afasiebehandeling verzorgen en andere beroepsgroepen die betrokken zijn bij mensen met afasie en hun naasten, zoals artsen, psychologen en maatschappelijk werkenden. Wetenschappers?

SAN wil zich ook op een breder publiek richten en op instanties waarmee ook mensen met afasie te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan communicatieve toegankelijkheid van Mijn overheid, banken en notarissen etc. Het subsidiëren van projecten die initiatieven ontplooien ter verbetering van die communicatie ligt in die lijn.

Om onze doelen te kunnen realiseren is fondsenwerving een belangrijk hulpmiddel voor SAN. Door middel van gegenereerde fondsen kan SAN voorzien in de uitvoering en realisering van de hoofddoelen.

Dit doen we allemaal om onze doelen te bereiken

SAN stimuleert, bevordert en subsidieert initiatieven gericht op:

  • Het stimuleren van participatiemogelijkheden in de samenleving van mensen met afasie.
  • Het bevorderen van activiteiten gericht op sociale participatie en kwaliteit van leven van mensen met afasie zoals kookvlogs en/of lotgenotencontact.
  • Het stimuleren van wetenschappelijke bestudering van afasie, haar diagnostiek en behandeling door middel van fondsen.
  • Het financieren van onderzoek naar en het bevorderen van de begeleiding van mensen met afasie en hun naasten.
  • Het werven van fondsen (donateurs, sponsoren) om het werk mogelijk te maken en activiteiten te financieren die onze doelen helpen realiseren.

Waar het in kort echt om gaat

Stel… we komen een onbekende tegen in de lift. We zoeven samen naar de hoogste verdieping en raken spontaan aan de praat over het werk van SAN. Wat vertellen we dan? Misschien dit:

Mensen met afasie hebben een taalstoornis als gevolg van een hersenbeschadiging. Ze hebben het vaak moeilijk in onze samenleving die helaas nog nauwelijks is ingesteld op mensen met afasie. Dat moet veranderen.

Daarom zegt SAN als ANBI-erkend goed doel: ‘Wij willen een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven voor mensen met afasie door projecten op dit gebied financieel mogelijk te maken’.

Wij geloven in een afasie-vriendelijke samenleving. Onze slogan is daarom: ‘Op naar een afasie-vriendelijke samenleving!’ Hiermee bedoelen we maatschappelijke participatie, bekendheid over afasie en afasie-vriendelijke communicatie als vanzelfsprekendheid.

Ambitieus? Zeker!
Noodzakelijk? Absoluut!

Ook mensen met afasie verdienen een leven waarin ze, met respect van hun eigenheid, optimaal kunnen werken aan verbetering, herstel of behoud van gezondheid en welzijn. Vanuit eigen regie. Met professionele begeleiding, gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten.

De lift stopt. Het werk van SAN gaat door. Het stimuleren en het mogelijk maken van initiatieven om afasie op de kaart te zetten. In samenwerking met anderen en vanuit intrinsieke betrokkenheid.